WANDELBESCHRIJVING

Rondje Mere

(terug)

Afstand: 5,3 km.

Moeilijkheidsgraad: 3/10 (gemakkelijk).

Ondergrond: de helft verhard, de andere helft onverhard met toch weinig modder. Niet voor rolstoelen en/of kinderwagens.

Omgeving: landelijk met een klein stukje dorpskern.

Verkeer: een paar stukken met autoverkeer maar daar telkens met veilig voetpad. Rest: landwegen met weinig of geen verkeer.

Parkeergelegenheid: op de parking aan de vijfhoek (rond punt Bosstraat) of vlakbij, achter het gemeentelijk ontmoetingscentrum in de Nieuwstraat.

Bewegwijzering: geen (eigen ontwerp marcenmarieken).

Horeca: enkele cafs in het centrum van Mere. In het weekend: 't Hof Schuurke in de wijk "Broek" (Wilgendries 4).

Openbaar vervoer: lijn 91 (Aalst - Zottegem) van "de Lijn" stopt (ook op zondagnamiddag) enkele keren per dag aan het vertrekpunt. Wordt ook bediend door belbus 385.

 

Wegbeschrijving:

Deze korte wandeling start en eindigt in het centrum van Mere maar houdt ons bijna uitsluiten in de rustige baantjes die het dorp rijk is.

We vertrekken aan "het rond punt" in Mere (kruispunt Bosstraat, Nijverheidsstraat, Steenstraat, Nieuwstraat, Bergstraat). Eens de wagen gestald op de parking lopen we in zuid-westelijke richting, de Nijverheidsstraat in. Al na 80m (tussen huisnummers 18 en 20) stappen we het onooglijke wegje rechts in.

We kunnen hier al genieten van de rust en dalen af tot aan de Molenbeek. We blijven het pad volgen tot in de Melkerijstraat.

Daar gaan we 25m naar rechts om vlak voor het brugje links in te slaan en opnieuw de beek te volgen. Na iets minder dan 400m komen we opnieuw aan een metalen brugje aan onze rechter kant maar we stappen rechtdoor het (gras)pad in en blijven dus de beek volgen.

Het pad eindigt in de Beekstraat tussen de huizen. We doen hier hetzelfde als daarstraks: even (25m) naar rechts tot vlak voor de brug en daar naar links om de beek te blijven volgen.

Nu even opletten: na 210m is er (alweer) een klein brugje over de beek aan onze rechter kant (er is ook een baantje dat van links komt). Loop er niet over maar ga rechtdoor en blijf aan de deze kant van de beek. 170m verder kan je niet anders dan het volgende brugje over de beek te nemen. Dus doe je dat.

We komen uit op een verhard straatje (Wilgendries) en gaan naar links. Links zien we de oude (beschermde maar vreselijk vervallen) watermolen "te Broeck". En van de 8 watermolens op deze Molenbeek op het grondgebied van Erpe-Mere. Er vlak achter is 't Hof Schuurke.

30m voorbij de brug kruisen we de drukke Doorsteekstraat en gaan de Broekstraat in. Na 100m slaan we rechts de Biezeputstraat in. Vr de kantine van de visvijver van De Meerse Lijnvissers houden we rechts aan. 300m verder lopen we onder de spoorweg Zottegem-Denderleeuw door en 170m verder slaan we links de verharde weg in, de Blauwbos. Op de T-splitsing na 100m slaan we links in, de Duivelshoek (= straatnaam). En op de volgende T-splitsing na 90m is het naar rechts, het kleine baantje in. We komen op de Duivelshoek en gaan naar links. Vlak achter de spoorweg naar rechts.

We volgen de spoorweg tot aan de Schoolstraat. Gaan daar naar links en na 40m naar rechts, de Loofstraat die al na enkele meters verandert in een onverharde landbouwweg die uitkomt in de Edestraat. Daar slaan we links in om na 125m uit te komen in de Jeruzalemstraat.

Opnieuw even goed opletten. Aan de overkant van de Jeruzalemstraat staat een lichtgekleurd huis. Dat er rechts naast heeft een lange haag. Tussen de 2 huizen, vlak voor die haag, start opnieuw een onooglijk klein baantje. Je volgt dat baantje over 660m tot aan Daalbroek. Ga daar naar links en 85m verder naar rechts, de Daalstraat.

Vlak voorbij caf "High Chaperal" houden we links aan en blijven de Daalstraat volgen. 125m verder doen we het omgekeerde: rechts aanhouden, vr het Hof ten Dale. We komen aan het kapelletje in de Kerkveldstraat en volgen die rechtdoor tot in de Nieuwstraat. Rechts zien we de kerk van Mere maar we gaan naar links om al na 130m terug aan het vertrekpunt aan te komen.

(terug)